Hem‎ > ‎

Besättning på Freya

Vad innebär det att vara besättning ombord på Freya?

Av säkerhetsskäl och med hänsyn till alla besättningsmedlemmar har vi en strikt rökfri policy ombord. Du kommer att bli en medlem av besättningen och kommer att delta i det dagliga arbetet ombord tillsammans med de andra besättningsmedlemmarna.

 Du förväntas bl a:

 • Assistera när vi anländer eller lämnar en hamn eller ankringsplats.
 • Delta under ett vaktpass på 2-3 timmar, under denna tiden ansvarar du för båten under skepparens instruktioner.
 • Hjälpa till att sätta, reva och ta ner segel.
 • Städa din hytt och hålla ordning och reda på dina saker, samt hjälpa till med allmän rengöring av båten.
 • Hjälpa till med övriga arbete ombord.
 • Åta sig ”kökstjänst” och förbereda lunch och middag en eller två gånger i veckan.

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av segling, men det är en fördel om du är aktiv, engagerad och intresserad av att lära. Att vara oberoende och van vid att resa kommer att förhöja upplevelsen. Ombord på Freya är vi alla beroende av varandra för att få ut det mesta av äventyret.


 


Ett exempel på en typisk dag ombord:

 


 • 08.00: Skeppare och besättning lagar sin egen frukost och diskar.
 • 09.30: Dagar i land:                                                                      

  När vi går i land äter vi normalt inte ombord, men du får gärna återvända och förbereda din egen lunch. Ibland äter vi alla ombord, ibland i land men som sagt du avgör själv. All mat som konsumeras ombord ingår i den dagliga avgiften, men tänk på att vin, sprit, öl och läsk inte ingår, men du får gärna ta med eget ombord. Under våra dagar i land gör vi ofta något tillsammans, men du avgör själv om du vill hitta på egna saker eller om du vill stanna ombord och koppla av, lyssna på musik, sola, bada eller läsa. Under dagarna i land ansvarar besättningen också för proviantering till båten och får sen sina utlägg betalda av skepparen, mot uppvisande av kvitton.

 • 09.30: Dagar när vi seglar:                                                                         

  Vi kommer att segla eller gå för motor beroende på vinden. Besättningen kommer att delas in i lag med normalt 2 personer i varje lag. Varje lag kommer att ansvara för seglingen under en vaktperiod på 3 timmar under skepparens instruktioner och rikt-linjer. Under ett vaktpass kan resten av besättningen koppla av och umgås, läsa, sova, lyssna på musik eller sola i sittbrunnen eller på Freyas stora däck. Vi seglar ganska konservativt vilket innebär att vi kommer att reva (minska segelytan) tidigt så att vi har en bekväm segling. Om vi har vinden med oss akterifrån (läns eller slör) kan vi hissa 150 kvm segel och njuta av en härlig seglats. Under seglingen förbereder de som har köksansvar vår lunch – vanligtvis en sallad. Om det passar vår resa kanske vi ankrar i en avskild vik för lunch och bad.

 • 17.00: Om vi gör en nattsegling fortsätter vi vår seglats, annars kommer vi att ankra eller gå in i en hamn sent på eftermiddagen.
 • 18.30: Nu kanske vissa tycker att det är dags för en drink medan kökspersonalen förbereder middagen. Middagen serveras vanligtvis i sittbrunnen och där brukar vi bli sittandes, prata och umgås hela kvällen